9+1 tipp, hogy biztonságban hazaérj!
A médiából ömlenek az erőszakolással, bántalmazással és szeméremsértéssel kapcsolatos hírek, amik a szubjektív közbiztonságérzetünket negatívan befolyásolják. Összeállítottam nektek 9+1 tippet, hogy ezen változtassunk!

A sajtó által generált félelemkeltés nem segít. Szakemberek is azt mondják, hogy ezek az erőszakot, bántalmazást és szeméremsértést elkövető emberek a gyámoltalanokat választják ki. Sok esetben egy kisebb nagyobb magabiztosság is segíteni tud, aminek a megszerzéséhez szeretnék segíteni ezzel a videóval.

Most leírok nektek 9+1 tippet, aminek a tudatában magabiztosabban hozhattok meg döntéseket bizonyos helyzetekben.

  1. Ha üres járműre szállsz, akkor ülj előre a vezető közelébe!

    Metró, villamos, hév és vonat esetén, ha lehet olyan vagonba szállj be, ahol többen tartózkodnak. Ha nem találsz üres vagont, akkor előre a vezető ajtajához ülj.
    Legtöbbször akkor találkozhatunk üres járművel, amikor már mindenből és mindenkiből elegünk van, csak haza akarunk jutni, vagy pont most kell munkába mennünk. Kihasználva ezt az alkalmat, mindenkitől távol szeretnénk lenni, adott esetben még a buszvezetőtől is. Azonban, ha nemkívánatos személy száll fel, akkor sokkal könnyebben segítséget tudunk kérni és felhívni magunkra a figyelmet, ha közel van hozzánk a vezető.

  2. Ne maradj magadra! Ne hagyj mást magára!

    Persze ez nem mindig kivitelezhető, de sok esetben csak egy kis fáradtságot, időt és törődést igényel. Sokszor van, hogy egy részeg ismerősünket kirakjuk a szórakozóhely elé szellőztetni, vagy egy házibuliban befektetjük valahová, hogy mi tovább bulizhassunk. A legtöbb bűnöző tanuk jelenlétében kisebb eséllyel követ el bűncselekményt. Ha tehetjük, akkor ne hagyjunk magára senkit, pláne bódult tudatállapotban!

  3. Figyelj az italodra!

    Sok rémisztő videó van a neten, amikben különböző drogokat csempésznek mások italába. Én ezt nem vettem komolyan addig, amíg egy ismerősömmel nem történt meg a videóban említett eset. Szóval egy selfie erejéig se hagyd figyelmen kívül a poharadat.

  4. Figyelj a környezetedre!

    Mellőzd a fejhallgatót és kapucnit, hogy jobban tudd ki és mi van körülötted. Én nem voltam a sapkák híve, így hideg időben inkább kapucnit hordtam addig, míg meg nem történt velem a videóban elmesélt történet. Éjszaka ne térj le a jól megvilágított utakról és kerüld az elhagyott útlerövidítéseket. Ha úgy érzed, hogy követnek, akkor menj át az út túloldalára és siess egy buszmegállóba, vagy boltba. A lényeg, hogy olyan helyre menekülj, ahol több ember tartózkodik.

  5. Ha szükséges, tudják hol vagy!

    A Trusted Contacts nevű app egyszerűen kezelhető és ha baj van, akkor a kioldástól számítva 3 kattintással tudod jelezni a szeretteidnek, hogy hol tartózkodsz. Az applikáció egy értesítést és egy emailt is küld a helyzetedről. Ez az app nem arra van, hogy tudjanak minden lépésedről és sértsék a privát szférádat. Ezzel az appal meg tudod kérdezni a másiktól, hogy hol tartózkodik, vagy gyorsan meg tudod vele osztani a tartózkodási helyedet baj esetén. Biztonságérzetet ad neked és a szeretteidnek egyaránt.

  6. Hamis biztonságérzet elkerülése!

    Az egyik legnépszerűbb önvédelmi eszköz a paprika és a gázspray. Hazánkban 20g alatti töltőtömeg esetén lehet hordani ilyen önvédelmi eszközt. A könnygáz tudatmódosító szer hatása alatt álló emberre nem feltétlenül hat hatásosan. A paprikaspray a részeg és/vagy bedrogozott embereken is ugyan azt az eredményt éri el. Permetszerűen szór, ezért zárt térben és szélben nem ajánlott, valamint nehéz elővenni, ezért sokan nem tanácsolják, mivel hamis biztonságérzetet ad.
    Ha önvédelmi eszközt kéne javasolnom, én a személyi riasztót ajánlanám. Ez egy kisméretű eszköz, amit kulcstartóra lehet helyezni. Ha kihúzol egy pecket belőle, akkor hangos riasztó hangot ad ki addig, amíg vissza nem dugod a pecket a helyére.

  7. Legyél határozott!

    Ha a lélekjelenléted engedi, akkor hangosan és határozottan szólj rá a helyzettől függően:
    „Ne tapogasson!”
    „Nem ismerem magát!”
    „Menjen arrébb!”
    „Ne kövessen!”
    Ha segítséget kérsz, akkor mindig címezd meg, hogy kitől és/vagy miért.

  1. Tanulj meg esni és tanuld meg a gyenge pontokat!

    Ha arra kerülne a sor, hogy a hangos kiabálás és mások sem segítenek, akkor jó ha tudjuk a következőket:
    Esni! Hülyén hangzik, de nagyon fontos, egy rossz esés következtében a fejedet beverheted és eszméleted is veszítheted.
    SZ.T.L! (Szem,Torok,Lágyék) Ezek azok a testrészek, amiket izom és zsír sem takar el. Ezeken a pontokon kellő fájdalmat lehet okozni egy határozott és jól célzott mozdulattal, hogy meg tudjuk teremteni a menekülésre a helyzetet.

  2. Használd, amid van!

    Ahogy a videóban bővebben kifejtettem, a saját táskád tartalma és ruhaneműid sokat segíthetnek.
    Az önvédelem nagyrészben a küzdőszellemen múlik, nem azon, hogy milyen technikai tudással használsz egy adott eszközt. Szóval az önvédelem sikeressége inkább azon múlik, hogy a problémát felismerve használod-e a lehetőségeidet. A cél mindenképpen az, hogy kikeveredj abból a helyzetből!
    Így ha lehetőséged van, Menekülj! Krav-Maga edzésen is azt tanítják, hogy teremtsd meg a meneküléshez szükséges helyzetet, majd amilyen gyorsan tudsz, menekülj el!

+1 Nézd meg ezt a videót!

Rendőrség sürgős ügyekben: 107
Általános rendőrségi segélyhívó szám: 112
Telefontanú: +36 80 555 111 (itt névtelenül tehetsz bejelentést a BRFK munkatársainak tervezett, vagy már elkövetett bűncselekményekről)

https://tabuzz.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tabuzz.blog.hu/api/trackback/id/tr9314668973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha szeretsz beszélgetni, vitázni és sztorizni, valamint nem hoznak zavarba a tabu témák sem, akkor csatlakozz a Tabuzz közösségéhez!

Tabuzz Facebook

süti beállítások módosítása